OBS: Analysen löper över flera sidor.
Bakgrund
BrainCool AB startades som ett dotterbolag till Dignitana AB år 2011 och listades på Aktietorget efter en s.k. Lex ASEA-utdelning i maj 2014. BrainCools affärsidé är att utveckla och marknadsföra produkter inom medicinsk kylning, s.k. hypotermi.
Initialt fokuserade BrainCool på att ta fram en selektiv hjärnkylningsprodukt för behandling vid stroke. Redan under det första halvåret beslutade man dock att utveckla ett komplett ytkylningssystem för hjärnkylning, med flera unika och patenterade fördelar gentemot konkurrerande produkter. I samband med detta breddades fokus till att omfatta två affärsområden; stroke och hjärtstillestånd.
Bolaget har sedan starten kontinuerligt arbetat med målsättningen att utnyttja kliniska och tekniska synergier, vilket har resulterat i ytterligare två nya affärsområden; onkologi med fokus på att motverka oral mukosit, samt behandling av hjärnskakning – initialt med fokus på idrottsskador. För dessa bägge affärsområden har bolaget utvecklat ett portabelt system för huvud/nacke-kylning.
Ett dotterbolag, IQool Technology, har startats för att utveckla behandlingen av hjärnskakningar vid idrottsskador och för allmänvården vid akutmottagningar.
Vad är medicinsk kylning?
En stor del av medicinsk kylning är s.k. terapeutiskt hypotermi av patienter med olika sjukdomsbilder. Det är en vedertagen behandlingsmetod som kortfattat innebär att kroppstemperaturen sänks med ett par grader, t.ex. mellan 32-36° Celsius. Kylning används för att skydda hjärnan och andra organ från skada när dessa inte får tillräckligt med syre, samt när de utsätts för skador från till exempel strålnings- eller cytostatikabehandling, eller för att dämpa och kontrollera feber.
BrainCool har på relativt kort tid lyckats ta fram flera kylningsprodukter som kan tillämpas inom de fyra affärsområden bolaget idag fokuserar på; stroke, hjärtstopp, oral mukosit och hjärnskakning. Långsiktigt är det dock troligt att grundteknologin kommer att kunna tillämpas inom ännu fler applikationsområden, vilket kan komma att skapa nya affärsområden och värden för bolaget.
Ledning, styrelse samt ägarbas
Martin Waleij är vd för BrainCool och har tidigare även varit vd för Dignitana AB och DiLab i Lund AB. Han har även arbetat som investment manager på Volito. Martin Waleij har lång erfarenhet av att utveckla och kapitalisera tillväxtföretag och har bland annat medverkat vid börsnoteringen av två bolag, varav ett på NASDAQ-börsen i USA, samt noteringar på de mindre listorna Aktietorget och First North.
BrainCools medicinska chef är Bengt Furberg, läkare med lång erfarenhet från industrin bl.a. som medicinsk chef under 10 år för svenska Glaxo Wellcome och som medicinsk chef för olika företag inom medicinteknik. Utöver sin plats i ledningsgruppen sitter Bengt Furberg också i bolagets styrelse. Han är även styrelseledamot i ett antal andra bolag, som t.ex. Immunicum AB, Hamlet Pharma samt Redwood Pharma.
I BrainCools ledningsgrupp sitter även Jon Berg, som är utvecklings- och kvalitetsansvarig, samt Christian Strand, product manager och försäljningschef. De har bägge liksom vd Martin Waleij tidigare arbetat i Dignitana AB.
Styrelseordförande är Hans Henriksson som kommer från en tidigare position som Senior Global Business Manager på Pharmacia & Upjohn och har bred erfarenhet av affärsutveckling i Japan inom läkemedel och medicinteknik med fokus på Asien-marknaden.
Styrelseledamoten Jens Kinnander är advokat och partner i advokatfirman Delphi, med tidigare erfarenhet som advokat på Mannheimer Swartling och som bolagsjurist på bland annat Astra Zeneca med erfarenhet av rådgivning inom Life Science och immaterialrätt. I styrelsen sitter även ledamot Mats Forsman som har en bakgrund av ledande befattningar på Astra Zeneca inom produktion och marknadsföring under mer än 30 år.
Ägarbild
Bolaget börsnoterades på AktieTorget år 2014 och några av dess större aktieägare är Fredrik Olssons investmentbolag Baulos International, finansprofilen Karl Mikael Syding och tidigare ishockeyspelaren och lagkaptenen i AIK, Patric Blomdahl.
Såväl styrelsen som ledningen i BrainCool AB innehar aktier vilket indikerar ett starkt engagemang i bolaget, och noterbart är att vd Martin Waleij under 2015 köpte aktier över marknaden för mer än en miljon kronor.
BrainCool genomförde under april månad en riktad emission för att stärka kapitaliseringen och så sent som 8 juni annonserade man även att man genomför en s.k. ägarspridning via Avanza som syftar till att dels öka antalet aktieägare i bolaget, dels öka likviditeten i aktien. Emissionen om maximalt 1 600 000 aktier sker med avvikelse från de befintliga aktieägarnas företrädesrätt och kan tillföra bolaget 22,5 miljoner kronor med avdrag för emissionskostnader, med en maximal utspädningseffekt om 7 procent för befintliga ägare.
Viktiga samarbeten
BrainCool samarbetar med en rad både akademiska och industriella partners för att utveckla och kommersialisera sina produkter:
Skånes Univiersitetssjukhus (SUS)
En tidig samarbetspartner till bolaget var Skånes Universitetssjukhus (SUS) som har hjälpt till med tester och pilotstudier, med fokus på utveckling av applikationer och att säkerställa modeller för temperaturmätning. Bolaget presenterade nyligen planer på att tillsammans med prövningsenheten på SUS genomföra en klinisk studie med produkten The BrainCool System för kylning vid stroke i syfte att utvärdera produktens shivering-funktion. Studien ska genomföras under sommaren 2016.
University of Edinburgh
Bolaget tecknade 2012 ett samarbetsavtal med University of Edinburgh för att genomföra en proof of concept-studie inom stroke.
EuroHYP
Under 2012 beslutades att en europeisk multicenter-studie kallad EuroHYP-1 skulle genomföras med 19 miljoner Euro i finansiering från EU. BrainCool ingår i studien tillsammans med fem andra bolag, bl.a. branschjättarna ZOLL och BARD, för att utvärdera bolagets teknologi inom stroke. Studien inleddes år 2013 och patientrekryteringen har hittills varit långsam, vilket delvis kan förklaras med att de regulatoriska myndigheterna i Tyskland krävt att studien ska monitoreras utifrån samma kriterier som för en läkemedelsstudie. Efter en interimsgranskning i mars 2016 av de första 50 patienterna uppdateras nu protokollet i syfte att underlätta en snabbare rekrytering. En viktig bidragande orsak till att rekryteringen dragit ut på tiden är att patienterna drabbas av skakninger, s.k. shivering, som är en vanlig sidoeffekt vid kylning. The BrainCool System är en av endast fyra produkter som godkänts för användning på patienter i studien och den enda som har en funktion för att motverka shivering.
Ishockeystudie hjärnskakning
Under 2015 inledde BrainCool samarbete med två svenska elithockeyklubbar, Malmö Redhawks och IK Pantern, för att utvärdera sin produkt The PolarCap® System i kombination med PolarCap® för behandling av hjärnskakningar i samband med idrottsutövning.
Sahlgrenska Akademin och Akademiska Sjukhuset Uppsala
Forskare vid Sahlgrenska Akademin samt från Akademiska sjukhuset i Uppsala har testat The COORAL® System för oral mukosit på friska frivilliga och de positiva resultaten presenterades under MASCC/ISOO-konferensen i juni 2015.
Partners i USA
Kliniska studier inom stroke med BrainCools produkter är planerade att starta vid två till tre mycket välrenommerade amerikanska universitet under 2016/2017. Om BrainCool lyckas involvera de påtänkta läkare och ”Key Opinion Leaders” (KOL) som prövare för sina kliniska studier i USA, samt givetvis om studieutfallet är positivt, kan detta bli en potentiell dörröppnare på den amerikanska marknaden och ytterligare underlätta för bolaget att etablera starka partnerskap i USA. Man samarbetar redan med Boston Medtech Advisors (BMA), som kommer att driva och monitorera de kliniska utvärderingarna. BMA assisterar även BrainCool med att analysera de existerande strukturerna för reimbursement samt identifiera lämpliga distributörskandidater på den amerikanska marknaden.
Industriella partners – extern produktion
BrainCool producerar inte sina egna produkter utan har valt att samarbeta med externa tillverkare. Initialt samarbetar man med Partnertech AB som under 2015 förvärvades av finska Scanfil, en stor kontraktstillverkare inom elektronik som har erfarenhet av att ta produkter till den japanska och amerikanska marknaden.
Distributionsnätverk under uppbyggnad
BrainCool arbetar aktivt med att etablera samarbetsavtal tillsammans med distributörer i Europa och i Asien. I Australien har bolaget sedan hösten 2015 ett distributionsavtal med Aurora Biosciences, ett bolag med stor erfarenhet inom indikationerna hjärtstopp och stroke.
Nyligen slöt man även ett distributionsavtal med ett dotterbolag till Schiller AG i Österrike. De första enheterna av The BrainCool System för hjärtstopp har levererats, vilket förväntas leda till intäkter inom en snar framtid. Samarbetet med Schiller-koncernen är intressant av flera anledningar. Som väletablerad aktör inom medicinteknik med fokus på hjärtstopp har Schiller-koncernen närvaro i över 100 länder. Man har dessutom sedan tidigare arbetat med medicinska kylningsprodukter, vilket innebär att man redan byggt upp en kompetens inom området. Enligt uppgift från BrainCool valde Schiller att avsluta sitt tidigare samarbete på kylningsområdet p.g.a. problem med otillräcklig kyleffekt hos den aktuella produkten.
Analysen fortsätter på sid 2!
Bred produktportfölj mot indikationer med stor marknadspotential
BrainCools första produkt The BrainCool® System är godkänd för att övervaka och reglera temperaturen hos patienter, initialt med inriktning på två huvudområden; stroke och hjärtstillestånd. Utifrån denna tekniska plattform har bolaget utvecklat en bred produktportfölj, där tekniska och kliniska synergier har kunnat utnyttjas i utvecklingen av två kylsystem med olika konfigurationer för behandling vid stroke, hjärtstopp, oral mukosit samt hjärnskakningar.
- The BrainCool® System är ett kraftfullt semi-portabelt system för bruk på olika avdelningar på sjukhus, initialt med inriktning på stroke och hjärtstopp
- The COORAL® Systemär ett något mindre, portabelt system för behandling av oral mukosit i sjukhusmiljö.
- The PolarCap® System är motsvarande portabla system konfigurerat för kylning av hjärnan för prehospital behandling, d.v.s. innan patienten når sjukhuset.
Systemen kombineras med olika engångsartiklar; BrainCoolPads®, PolarCap®, PolarNeck® samt COORAL® beroende på indikation. Dessa förbrukningsartiklar utgör en viktig hörnsten i bolagets affärsmodell då de skapar en löpande intäktskälla där den försäljningsmässiga hävstången ökar i takt med en växande installerad bas av kylsystem.
The BrainCool® System säljs tillsammans med förbrukningsartiklarna BrainCoolPads®. Förbrukningsartiklarna används till 1-5 patienter per vecka beroende på indikation. Även The COORAL® System och The PolarCap® System säljs tillsammans med förbrukningsartiklar; COORAL® för oral kylning för att förhindra uppkomsten av oral mukosit hos cancerpatienter samt kylmössan PolarCap® vid behandling av hjärnskakningar.
Aktuell utvecklingsstatus och nästa steg i utvecklingen
Figuren nedan ger en överblick som visar nuvarande utvecklingsstatus för BrainCools olika produkter.
Fig. BrainCools pipeline för kylsystemen The BrainCool® System och The COORAL® System. FDA: Det amerikanska läkemedelsverket; EAP – Expedited Access Program (påskyndad godkännandeprocess hos FDA); FoU: Forskning- och Utvecklingsfas; PMA: Premarket approval (ges av FDA). * The BrainCool® System förväntas erhålla besked om eventuella godkännanden i USA och Japan senare i år.
The BrainCool® System – stroke & hjärtstopp
BrainCool erhöll CE-märkning, EC-certifikat, samt godkännande för ISO 13485-standarden för The BrainCool® System för både stroke och hjärtstopp under 2015. Försäljning har således kunnat inledas inom Europa och förberedande aktiviteter pågår inför marknadslanseringar i både USA och Asien, där besked om godkännande från regulatoriska myndigheter just nu inväntas. Försäljningen idag avser främst system för studiesyften men tidiga marknadsaktiviteter pågår för kommersiell försäljning. I slutet av förra året skickade bolaget in en 510(k)-ansökan till FDA för att använda The BrainCool® System vid behandling av hjärtstopp. BrainCool har godkänts enligt den japanska standarden JPAL/JGMP och arbetar nu för att erhålla ett slutgiltigt marknadsgodkännande i Japan. Nästa steg är att invänta resultat från kliniska studier, t.ex. EuroHYP-1-strokestudien, initiera fler uppföljande kliniska studier inom hjärtstopp samt starta en ytterligare studie inom stroke tillsammans med prövningsenheten på Skånes Universitetssjukhus (SUS).
The COORAL® System – Oral mukosit (OM) samt hjärnskakning
Under 2015 erhöll BrainCool även marknadsgodkännande i Europa för The COORAL® System. CE-märkning för behandling av oral mukosit avklarades och en De Novo 510(k)-ansökan beviljades av FDA i USA. BrainCool behöver därmed ej en Premarket Approval (PMA). Produkten testas för tillfället i kliniska prövningar och nyligen beviljades produkten även att inkluderas i en så kallad Expedited Access Programme (EAP)-process av FDA. Godkännandet inkluderar en s.k. priority review och beviljas enbart till produkter med potential att kunna behandla svåra sjukdomstillstånd med kliniska ej uppfyllda behov. Oral mukosit anses således av den amerikanska myndigheten vara ett prioriterat sjukdomstillstånd att behandla. Produkten har testats i en fas I-studie på friska patienter med gott resultat och skall testas i cancerpatienter vid svenska och amerikanska kliniker under 2016/2017. Värt att notera är att den svenska studien redan har erhållit klartecken av FDA för att kunna ligga till grund för en ansökan om marknadsgodkännande i USA.
The PolarCap®-systemet i kombination med förbrukningsartikeln PolarCap® utvärderas just nu i en studie på ishockeyspelare för behandling av hjärnskakningar. Studien genomförs i samarbete med två svenska elithockeyklubbar, Malmö Redhawks och IK Pantern. Den möjliga potentialen utvärderas även inom andra kontaktsporter som boxning, rugby, amerikansk fotboll, mfl.
Flera möjliga användningsområden för hypotermi
Exempel på andra indikationer som kan vara lämpliga för behandling med medicinsk kylning som antingen har utvärderats, eller skulle kunna vidare undersökas, av BrainCool är neonatal vård (neonatal hypoxisk-ischemisk encefalopati), ryggmärgsskador, akuta kranskärlssjukdomar, whiplash, leversvikt, sepsis, brännskador, hjärtinfarkt, epilepsi, migrän samt insomnia.
I början av juni i år meddelade BrainCool att man lämnat in en ny patentansökan för The BrainCool® System avseende en applikation för feberkontroll. Den nya applikationen öppnar upp för behandling av nya patientgrupper inom bl.a. indikationerna stroke och hjärtstillestånd, där behovet av feberkontroll är stort. Bolaget har guidat om nya indikationer som är särskilt intressanta, utöver de nya patientgrupper man kan adressera inom stroke och hjärtstopp, t.ex. sepsis och brännskador, som nämnts ovan. I nuläget avvaktar BioStock mer information om bolagets planer och håller öppet för att det kan bli aktuellt med en analysuppdatering för att gå in djupare på dessa möjliga nya affärsområden.
Analysen fortsätter på sid 3!
BrainCool erbjuder semi-portabel och icke-invasiv utrustning för medicinsk kylning av patienter både på väg till samt på sjukhuset
Idag finns kylningsprodukter på marknaden för att kyla antingen hela kroppen eller delar av kroppen. Dessa kombineras ofta med invasiva metoder där nedkyld saltlösning injiceras. BrainCools metod bygger på ett icke-invasivt förfarande där hjärnan behandlas genom en aktiv kylning av huvudet. Andra produkter som tillämpar icke-invasiv kylning av huvudet kan grovt grupperas enligt följande:
- Kylning via luftvägar: Detta sker typiskt via ett utbyte med gaser eller genom vätskeflöden (konvektion) för att kyla de övre luftvägarna. Ofta appliceras ballongliknande produkter i näsan eller munhålan för direktkontakt med vävnad (likt COORAL® System).
- Extern kylning av huvud: Detta sker typiskt med hjälp av mössor som kyler med kall luft (fläktar) eller genom aktivt (likt BrainCool® System) eller passivt (t.ex. is, gelmössa) värmetransporterande vätska.
För att behandla stroke eller hjärtstopp på bästa sätt krävs tidig behandling. The BrainCool System erbjuder konkurrensfördelar genom att vara en semi-portabel och icke-invasiv plattform som möjliggör aktiv vätskekylning för att reglera kroppstemperatur på ett snabbt, optimalt och för patienten behagligt sätt. Systemen kan via inbyggda temperatursensorer känna av om en patient får biverkningar av kylningen, t.ex. frossa eller s.k. shivering, och reglerar då temperaturen automatiskt.
Oral mukosit är ett stort problem inom cancervården och flera produkter har utvecklats för att lindra symptomen. Ledande forskning av Ann-Carin Svanberg, som sedan slutet av 2015 är knuten till BrainCool som Clinical Support Manager samt produktchef för affärsområdet onkologi, har bland annat visat att patienter som tuggar på ischips (Svanberg, 2012) kan minska frekvensen av OM och denna metod förespråkas även av Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC). Det är dock svårt att reglera temperaturen med is, som även kan utgöra en risk för infektioner, så det är inte en optimal behandling (Cochrane, rapport december 2015). Livskvaliteten hos dessa cancerpatienter hade kunnat höjas markant om tillståndet kunde förhindras men idag finns inga sådana produkter. COORAL® System erbjuder en jämn, kontrollerad kylning baserat på sterila förbrukningsartiklar, något som anses vara attraktivt av både läkare och amerikanska regulatoriska myndigheter.
BrainCool jobbar även på att ta fram en portabel produkt med batteritid på ca 3 timmar som är tänkt att kunna användas på patienter för att starta kylningen redan på vägen till sjukhuset. Ett exempel på användningsområden för detta är som nämnts tidigare behandling av hjärnskakningar direkt på plats, s.k. prehospital vård.
Högre måltemperatur kan vara en fördel för externa kylningsprodukter
Fördelar med extern kylning som den BrainCools teknologi kan erbjuda är att den inte alltid behöver lika avancerade instrument och framför allt expertis inom kateterinsättning, samt att man undviker de risker som kan uppstå då man sätter in katetrar i centrala vener. Kylning med externa metoder har dock traditionellt varit något långsammare än intravenösa och för temperaturer som är under 35 grader Celsius kan man behöva ge patienter – framför allt strokepatienter som är vid medvetande – lugnande medel, med mera, för att motverka obehagskänslor och skakningar p.g.a. frossa (Hemmen & Lyden, 2009).
Ett antal studier har genomförts som visat på nyttan av medicinsk kylning vid hjärtstopp, men i en stor studie som testade medicinsk kylning vid 33 och 36 grader Celsius var resultatet aningen nedslående, och man såg därutöver ingen större skillnad mellan att kyla till 33 eller 36 grader Celsius (Nielsen et al., 2013). Viss oenighet råder dock, och i artiklar från 2014 (Polderman & Varon, 2014) och 2015 (Polderman, 2015) nämner forskare att man inte bör avskräckas från att använda medicinsk kylning efter hjärtstopp, och beskriver ett antal icke optimala aspekter med den stora studien, bl.a. patientselektionen och att det tog lång tid för att nå måltemperaturer, och förespråkar att man ska avvakta ytterligare information och nya kliniska prövningar för att hitta en optimal måltemperatur.
Enligt BrainCool så är bolaget rustat för att kunna hantera kylning till 36 grader och lägre och ser inte måltemperaturen som en barriär för sin produkt. Dessa problem har BrainCool kringgått med sina nya och patentsökta teknologier som kan reglera kylsystemet då patienter får frossa och skakningar. Om konsensus skulle nås om att en högre temperatur som 36 grader är tillräcklig, så kan det vara till fördel för BrainCools externa kylningsprodukter som kan nå måltemperaturen snabbt, och det blir då också lättare att utkonkurrera intravenös kylning med kall saltlösning (Hemmen & Lyden, 2009).
Vid kylning till 36 grader blir feberkontroll extra viktigt, och bolagets patentansökan för denna applikation i The BrainCool System visar tydligt att bolaget arbetar strategiskt förebyggande med produktutveckling för att möta detta behov.
BrainCools affärsmodell
BrainCools affärsmodell är att sälja eller leasa kylningsenheter till olika sjukvårdsenheter, och detta kan enligt bolaget göras med en god marginal genom både direktförsäljning och försäljning via distributörer. Affärsmodellen bygger på systemförsäljningar och ett kontinuerligt kassaflöde baserat på att bolagets kunder är beroende av nödvändiga förbrukningsartiklar som BrainCoolPads®, PolarNeck®, PolarCap® samt COORAL®.
Analysen fortsätter på sid 4!
BrainCool har fyra stora indikationer med betydande marknadspotential i sikte
Den globala marknaden för temperaturreglering av patienter har estimerats av analysföretag att vara värd cirka 2,5 miljarder USD år 2020, motsvarande över 20 miljarder SEK. Merparten av den marknaden avser värmebehandling men även segmentet för kyla förväntas att ha en hög tillväxttakt. För att illustrera BrainCools marknadspotential har vi valt att titta på marknaderna för ischemisk stroke, hjärtstopp och oral mukosit.
Stroke
Enligt WHO så får cirka 15 miljoner människor stroke varje år i hela världen, varav cirka 5 miljoner dör och 5 miljoner blir permanent funktionsnedsatta. Sjukdomen är en stor börda för den globala sjukvården och världsekonomin och antalet nya fall förväntas öka i takt med att den genomsnittliga livslängden ökar. Sjukdomen kan klassificeras in i två huvudgrupper; ischemisk stroke (85 procent av alla fall) som är en följd av nedsatt blodflöde till hjärnan, t.ex. trombos och embolism samt hjärnblödning (15 procent av alla fall) som är en följd av brustna blodkärl. Kylning används alltid på patienter med ischemisk stroke men kylningsbehandlingen avslutas i de fall där hjärnblödningar förekommer.
Marknadspotential stroke
För att uppskatta The BrainCool® Systems teoretiska marknadsstorlek och potential inom stroke har vi modellerat marknadslanseringar i USA, de fem största länderna i EU (EU5), Sverige, Japan och de fem största städerna i Kina (”Kina-5”) med angivna marknadspenetrationer. Vidare har vi antagit att 20 procent av alla patienter försvinner på grund av dödsfall och andra orsaker, vilket är inräknat i ”antal fall/år” i tabellen nedan.
Vi har räknat på prissättningen 200 000 SEK för kylsystemet, med en vinstmarginal om 50 procent, samt 5000 SEK per förbrukningsartikel med antagen försäljning av en artikel per patient, med en vinstmarginal om 70 procent. Vi har i kalkylen utgått från samma prissättning i alla länder. För beräkning av antalet sålda kylsystem har vi utgått från antalet akutmottagningar i varje land. Vi har antagit att varje sjukhus köper in ett kylsystem, även om detta får anses vara ett mycket konservativt antagande.
Förbrukningsartiklar (en artikel per patient)
Geografi | Antal fall/år* | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5 | 252 000 | 20% | 252 MSEK/år | 176 MSEK/år |
USA | 365 000 | 15% | 274 MSEK/år | 192 MSEK/år |
Japan | 131 000 | 15% | 98 MSEK/år | 67 MSEK/år |
Kina-5 | 75 000 | 15% | 56 MSEK/år | 39 MSEK/år |
Sverige | 32 000 | 20% | 32 MSEK/år | 22 MSEK |
Totalt | 855 000 | – | 712 MSEK/år | 496 MSEK/år |
* Epidemiologisk data från Rosengren et al., 2013 samt Datamonitor stroke rapport 2010
Kylsystem
Geografi | Antal akutavdelningar | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5 | 5659 | 20% | 226 MSEK | 113 MSEK |
USA | 5025 | 15% | 151 MSEK | 76 MSEK |
Japan | 5715 | 15% | 171 MSEK | 86 MSEK |
Kina-5 | 180 | 15% | 5 MSEK | 2.5 MSEK |
Sverige | 74 | 20% | 3 MSEK | 1.5 MSEK |
Totalt | 16 653 | – | 556 MSEK | 279 MSEK |
Hjärtstopp/hjärtstillestånd
Ungefär 15-20 procent av alla dödsfall i västvärlden orsakas av plötsligt hjärtstopp, vilket gör det till en väldigt vanlig indikation och stor samhällsbörda, vilken precis som stroke kommer att växa de kommande åren på grund av att människor i snitt lever längre. De tre huvudorsakerna för plötsligt akut hjärtstopp är kranskärlssjukdomar (ungefär 60-70 procent av fallen), icke-ischemiska hjärtsjukdomar och andra orsaker (bl.a. trauma, blödningar, överdoseringar, förgiftning, drunkningsolyckor och lungemboli).
Det uppskattas att det i Sverige årligen sker cirka 10 000 fall av hjärtstopp utanför sjukhuset och 3000 fall på sjukhus. I USA är motsvarande siffror totalt över 300 000 fall utanför, respektive 200 000 fall på sjukhuset årligen. The BrainCool® System för kylning vid hjärtstopp är semiportabelt för användning på olika sjukhusavdelningar.
Marknadspotential hjärtstopp
För att uppskatta The BrainCool® Systems teoretiska marknadsstorlek och potential inom hjärtstopp har vi modellerat på samma vis som för stroke: marknadslanseringar i USA, de fem största länderna i EU (EU5), Sverige, Japan och de fem största städerna i Kina (”Kina-5”) med angivna marknadspenetrationer. Vidare har vi antagit att 20 procent av alla patienter försvinner på grund av dödsfall och andra orsaker, vilket är inräknat i ”antal fall/år” nedan. Vi har räknat med prissättningen 200 000 SEK för kylsystemet, med en vinstmarginal om 50 procent, och 5000 SEK per förbrukningsartikel med antagen försäljning av en per två fall av hjärtstopp, med en vinstmarginal om 70 procent, samt samma prissättning i alla länder. I vår beräkning av antalet sålda kylsystem har vi utgått från antalet akutmottagningar i varje land. Vi har antagit att varje sjukhus med en akutavdelning köper in ett kylsystem, även om detta får anses vara konservativt räknat då flera avdelningar potentiellt kan köpa in enheter.
Förbrukningsartiklar (en artikel per patient)
Geografi | Antal fall/år* | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5 | 244 000 | 20% | 244 MSEK/år | 171 MSEK/år |
USA | 245 000 | 15% | 183 MSEK/år | 128 MSEK/år |
Japan | 97 000 | 15% | 73 MSEK/år | 51 MSEK/år |
Kina-5 | 56 000 | 15% | 42 MSEK/år | 29 MSEK/år |
Sverige | 7 600 | 20% | 8 MSEK/år | 5 MSEK |
Totalt | 649 600 | – | 550 MSEK/år | 384 MSEK/år |
* Den epidemiologiska datan för patienter som får hjärtstopp utanför sjukhuset är mer komplett än de studier som genomförts av patienter som får hjärtstopp på sjukhus. Vi har därmed valt att räkna med incidensen av hjärtstoppspatienter som får hjärtstopp utanför sjukhus i detta exempel (Deo et al., 2012; Uray et al., 2015).
Kylsystem
Geografi | Antal akutavdelningar | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5 | 5659 | 20% | 226 MSEK | 113 MSEK |
USA | 5025 | 15% | 151 MSEK | 76 MSEK |
Japan | 5715 | 15% | 171 MSEK | 86 MSEK |
Kina-5 | 180 | 15% | 5 MSEK | 2.5 MSEK |
Sverige | 74 | 20% | 3 MSEK | 1.5 MSEK |
Totalt | 16 653 | – | 556 MSEK | 279 MSEK |
Oral mukosit (OM)
Oral mukosit är en mycket smärtsam och besvärlig inflammation i munslemhinnan och uppstår ofta i samband med strålbehandling och/eller kemoterapibehandling av patienter som är i behov av en benmärgstransplantation eller som har diagnostiserats med cancer – cirka 55 procent av alla cancerpatienter behandlas med kemoterapi. Därutöver så har det visats att vissa cytostatika har högre incidens av OM. Ett exempel på en sådan cytostatika är 5-FU som är vanligt förekommande inom behandling av till exempel koloncancer (tjocktarmscancer).
Patienter som drabbas av OM löper större risk att inte kunna fullfölja sin cancerbehandling och kan lida av tal/sväljsvårigheter, viktnedgång och ökad risk för infektioner, med mera. Det är en väldigt vanligt förekommande biverkning av cancerbehandling, cirka 40 procent av alla cancerpatienter som behandlas med kemoterapi får OM, och enbart i USA beräknas incidensen av OM vara över 400 000 patienter årligen enligt vissa källor. För patienter med huvud-nacke cancer kan frekvensen vara över 90 procent. Det är därmed ett stort samhällsproblem och i en studie av patienter med cancer i huvud och nacke ökade behandlingskostnaderna per patient som utvecklade OM i olika grad med mellan 1700-6000 USD.
Det finns många produkter för att försöka lindra symptomen efter att patienter har drabbats av OM, men få eller inga produkter som kan förebygga uppkomsten, vilket gör att potentialen för COORAL® kan bli väldigt stor vid kliniskt visad effekt. Huvudorsaken till att BrainCool har valt att rikta in sig på detta område är att det redan finns kliniska bevis för att patienter som tuggar ischips under sin cancerbehandling löper mindre risk att utveckla OM (Cochrane rapport december 2015; Svanberg, 2012), och BrainCool har anledning att tro att man med sin mer hygieniska och jämna kylning kan uppnå stora fördelar jämfört med ischips i kliniken. Den årliga marknadspotentialen för OM har i bolagets rapporter estimerats till cirka 1 miljard USD, vilket motsvarar stimmat som gjorts av externa analytiker. Marknaden beräknas dessutom växa med minst 3 procent årligen (CAGR).
Marknadspotential OM
För att även uppskatta The COORAL® Systems teoretiska marknadsstorlek och potential inom OM har vi modellerat marknadslanseringar i USA, de fem största länderna i EU (EU5), Sverige, Japan och de fem största städerna i Kina (”Kina-5”) med angivna marknadspenetrationer. I kalkylen räknar vi enbart på incidens, d.v.s. nya fall och den inkluderar heller inte patienter som behandlas med strålning. Vidare har vi antagit att 55 procent[1] av alla årligen nydiagnostiserade cancerpatienter i dessa länder får kemoterapi och löper en risk att utveckla OM, vilket är inräknat i ”antal fall/år” nedan. Detta eftersom att man inte vet vilka patienter som kommer att drabbas – potentiellt kan det innebära att alla som behandlas med vissa typer av kemoterapi kan få OM. Vi räknar även med att varje patient får åtminstone fem cykler av behandling med kemoterapi, samt att en ny engångsartikel används vid varje behandling..
Vi har räknat med prissättningen 50 000 SEK för kylsystemet, med en vinstmarginal om 50 procent, och 400 SEK per förbrukningsartikel, med en vinstmarginal om 70%, samt samma prissättning i alla länder. För beräkning av antalet sålda kylsystem har vi utgått från antalet cancerkliniker i varje land. Vi har antagit att varje identifierad cancerklinik i regionerna köper in ett kylsystem, vilket får anses vara konservativt givet att flera onkologiavdelningar vid en klinik potentiellt kan komma att köpa in enheter.
Engångsartiklar (minst fem artiklar/cykler med kemoterapi per patient)
Geografi | Antal fall/år* | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5 | 460 000 | 20% | 184 MSEK/år | 129 MSEK/år |
USA | 561 000 | 15% | 168 MSEK/år | 118 MSEK/år |
Japan | 90 000 | 15% | 27 MSEK/år | 19 MSEK/år |
Kina-5 | 52 000 | 15% | 15.5 MSEK/år | 11 MSEK/år |
Sverige | 15 000 | 20% | 6.1 MSEK/år | 4.3 MSEK |
Totalt | 1 178 000 | – | 400 MSEK/år | 280 MSEK/år |
* 55% är ett antaget medelvärde av antalet cancerpatienter som får kemoterapi baserat på ett antal olika referenser varav en av dessa är: Cancer Treatment & Survivorship, Facts & Figures, 2014-2015, American Cancer Society.
Kylsystem
Geografi | Antal cancerkliniker | Marknads-penetration | Teoretisk marknadspotential | Teoretisk vinstpotential |
EU5* | 715 | 20% | 7.2 MSEK/år | 3,6 MSEK/år |
USA | 1 400 | 15% | 10.5 MSEK/år | 5.3 MSEK/år |
Japan | 338 | 15% | 2.5 MSEK/år | 1.3 MSEK/år |
Kina-5 | 180 | 15% | 1.4 MSEK/år | 0.7 MSEK/år |
Sverige | 17 | 20% | 0.2 MSEK/år | 0.1 MSEK/år |
Totalt | 2 650 | – | 22 MSEK/år | 11 MSEK/år |
* Antalet kliniker i Frankrike, UK, Italien och Tyskland har extrapolerats utifrån data från Spanien, och detta kan ses som en konservativ estimering av antalet cancerkliniker.
Vi vill poängtera att detta är en mycket konservativ estimering av BrainCools teoretiskt potentiella OM-marknad. Vi har inte tagit höjd för att patienter även kan få OM vid strålbehandling, samt för alla prevalenta fall av cancerpatienter som kontinuerligt får behandling med kemoterapi och kan utveckla OM. Därutöver så behövs vid varje behandling en ny engångsartikel och varje patient kan behandlas i flera cykler under ett antal veckor, där 5 cykler eventuellt kan ses som lågt räknat. Sammantaget är detta utan tvekan en mycket attraktiv marknad för BrainCool om man kan bevisa en klinisk effekt jämfört med konkurrerande produkter.
Hjärnskakningar inom idrott samt portabel kylning av akutvårdspatienter
Hjärnskakningar uppstår efter fysiskt våld mot huvudet såsom vid en kraftig kollision vid en olycka eller under en sammandrabbning i t.ex. kontaktsporter som amerikansk fotboll eller ishockey. BrainCool har refererat till litteratur som nämner att enbart i USA så estimeras antalet årliga fall av hjärnskakningar inom idrotten till 3.8 miljoner fall, då motsvarande ca 10-15 procent av de idrottsmän i USA som utövar kontaktsporter drabbas av en hjärnskakning varje år.
Utöver marknaden för idrottsrelaterade hjärnskakningar utvecklar BrainCool som tidigare nämnts även portabla kylningsprodukter för akutvårdspatienter. Sammantaget finns det en stor potential även inom dessa områden. Denna analys går dock inte in i detalj på dessa affärsområden, som istället kommer att utvärderas mer djupgående i en uppföljande analys.
Majoriteten av intäkterna inom hjärnskakningsområdet kommer att genereras från engångsartiklar med en mycket god försäljningsmarginal. Vi har för de tre olika indikationerna stroke, hjärtstopp och oral mukosit därmed räknat med en teoretisk årlig försäljning om ca 1,7 miljarder SEK enbart för engångsartiklar. Det är dock viktigt att ha i åtanke att dessa värden inte är riskjusterade baserat på sannolikheten för att nå klinisk evidens och att det rör sig om en grovt förenklad beräkning. Vi har t.ex. enbart beräknat antalet system som skall användas på sjukhusets olika mottagningar och ej portabla system i t.ex. ambulanser. Det är också sannolikt att den största delen av BrainCools försäljning av system och förbrukningsartiklar kommer att ske genom partners, vilket kan leda till en viss minskad vinstmarginal. Om bolagets PCT patentansökningar godkänns som patent har man dock ett bra skydd som kan sträcka sig till år 2034 för viktiga delar av produkterna, vilket ger många exklusiva år på marknaden och därmed inverkar positivt på försäljningen.
Analysen fortsätter på sid 5!
BrainCools produkter skyddas genom patent och patentansökningar samt med en kombination av design- och varumärkesskydd
BrainCool har en exklusiv och global licens från Dignitana AB att vidareutveckla skalpkylningssystemet DigniCap® (som reducerar håravfall vid behandling av cancer med kemoterapi) för stroke, hjärtstillestånd och neonatalvård. Licensen löper utan sluttid och ingen royalty på försäljning utgår. BrainCool har använt licensen för att utnyttja vissa gemensamma komponenter och för tester under utvecklingen av det semiportabla kylsystemet till The BrainCool System. BrainCool har dock utvecklat en helt egen huvud/nacke-applikation som inte är baserad på Dignitanas produkt.
Dignitanas DigniCap®-system är patenterat i USA, Europa och Japan, och en ny patentansökan har skickats in vilken ger ett bättre omfång och förlänger skyddet till 2028. Den nya patentansökan har redan beviljats i Kina och av EPO inom EU, och Dignitana räknar med att detta patent även kommer att godkännas i USA och Korea.
BrainCool lämnade under 2011 in en patentansökan i USA för att skydda sin metod för behandling av stroke med The BrainCool® System, och under 2014 ytterligare en ansökan för behandling av oral mukosit med The COORAL® System, vilket ger skydd till år 2034 om ansökan godkänns. Bolaget har vidare två PCT patentansökningar för The BrainCool® System avseende dess funktioner för att flexibelt kunna kontrollera temperaturer hos olika delar av kroppen, t.ex. huvud/nacke, samt för att reglera och anpassa kylningen när bieffekter som skakningar eller frossbrytningar, s.k. shivering uppstår hos patienter. Dessa unika funktioner ses som mycket viktiga konkurrensfördelar av BrainCool. Patentskyddet för dessa funktioner räcker till år 2034, förutsatt att patentansökan godkänns.
I juni 2016 meddelade bolaget att man även avser att ansöka om patent för en applikation för feberkontroll avseende The BrainCool System.
Utöver patent och patentansökningar är produkterna även varumärkesskyddade. Det senast registrerade varumärket PolarCap® är redan godkänt i USA och Europa. Sammanfattningsvis så har alla produkter internationella PCT patentansökningar som skydd, vilket kompletteras med en strategi för design- och varumärkesskydd.
Översikt BrainCools senaste PCT patentansökningar.
Titel | Status | Territorium | Giltigt till | Patentfamilj |
Produkt och metod för flerzonskylning | Publicerad ansökan | PCT | 2034 | WO/2016/059167 |
Produkt och metod för att motverka skakningar/frossa | Publicerad ansökan | PCT | 2034 | WO/2016/059173 |
Munkylningsprodukt | Publicerad ansökan | PCT | 2034 | WO/2016/023920 |
Konkurrenssituationen
BrainCools två huvudkonkurrenter: BARD Medicals och Asahi-Kasei
Det finns redan ett antal konkurrenter på olika geografiska marknader inom stroke och hjärtstopp. BrainCool nämner i en rapport att de marknadsledande bolagens (Bard/Medivance, Asahi-Kasei/ZOLL/Philips Healthcare) nuvarande gemensamma årliga försäljning inom temperaturreglering uppgår till ca 150 miljoner USD, med en årlig tillväxt på mellan 30-40 procent. Detta visar på en intressant marknad, och det kommer bli spännande att se hur väl BrainCools externa kylningsprodukter med dess unika och patentsökta funktioner för bl.a. shivering står sig jämfört med konkurrenternas, i pågående och framtida kliniska studier.
En nyckelspelare är USA-baserade BARD Medicals, som med sin produkt Temperature Management Arctic Sun® 5000 är en av BrainCools huvudkonkurrenter. Produkten förvärvades via Medicare Vance år 2011 då hela bolaget köptes för 250 miljoner USD, och är indikerad för medicinsk kylning mellan 32-38.5 grader Celsius. Den har likheter med The BrainCool® system, bland annat dess ”pads” för extern kylning. Produkten fick ett 510(K) godkännande av FDA och blev CE-märkt redan år 2010. Systemet kombineras dock inte med samma typ av engångsartiklar för kylning av huvudet som BrainCools produkt.
En annan viktig aktör är japanska Asahi-Kasei som 2012 köpte upp ZOLL Medical Corporation för 2,21 miljarder USD. ZOLL har kylsystemet Thermogard XP med engångsartiklar i form av katetrar samt STxTM Surface Pad System, som direkt konkurrerar med BrainCools produkter. Efter att Asahi-Kasei köpte ZOLL, förvärvade ZOLL i sin tur Phillips InnerCool RTx Endovascular System år 2014, som reglerar kroppstemperaturen genom att man för in en kateter i en ven och reglerar temperaturen med infusioner av kall eller varm saltlösning. Precis som med Phillips produkt så sker kylningen med ZOLLs produkt Thermogard XP via en kontrollerad infusion av kall saltlösning. ZOLL har gjort studier som enligt bolaget visar på en bättre kylningseffekt jämfört med BARDs externa kylningssystem Artic Sun® 5000 system (källa: Thermogard XP Brochure).
Andra exempel på konkurrenter till BrainCool inom stroke, hjärtstopp och hjärnskakningar är det svenska bolaget Quickcool, som likt BrainCool är beläget i Lund, samt det amerikanska företaget Benechill som bägge utvecklar produkter för kylning av huvudet via näsan.
BrainCool har flera konkurrensfördelar
Att det finns konkurrerande bolag på marknaden är absolut inte entydigt negativt. Tvärtom möjliggör den en fortsatt ökad marknads- och klinisk acceptans för medicinsk kylning som behandlingsmetod, samt även att BrainCool i viss mån får hjälp med att bygga upp ett behov på marknaden. BrainCool har också uttryckt möjligheten att bolagets produkter kan utgöra ett komplement till redan existerande produkter, exempelvis produkter som reglerar kroppstemperaturen med hjälp av intravenösa injektioner av kylda saltlösningar via en kateter, som Philips InnerCool RTx Endovascular System och Asahi-Kaseis/ZOLLs Thermogard XP.
En stor fördel för BrainCool jämfört med huvudkonkurrenterna som beskrivs ovan är det faktum att man även utvecklar portabla kylsystem som kan börja behandla patienter tidigt, t.ex. redan i ambulans eller i samband med idrottsevenemang. De patentsökta funktionerna för selektiv ytkylning samt möjligheten att automatiskt reglera kylningen för att motverka shivering är också viktiga konkurrensfördelar.
Konkurrens inom onkologi (oral mukosit)
Inom onkologi och specifikt behandling av oral mukosit så består konkurrensen primärt av olika behandlingar som i första hand är tänkta att lindra symptomen, och inte profylaktiskt förebygga och förhindra att sjukdomstillståndet uppstår, vilket är det uttalade målet med BrainCools produkt The COORAL® System. Det finns idag en rad olika produktkategorier för att behandla OM, några exempel är orala hygienartiklar såsom munskölj, antiseptiska och antibakteriella produkter, mm.
En befintlig produkt på marknaden som sägs kunna minska incidensen av OM är Kepivance (palifermin) vilket är en human rekombinant keratinocyt tillväxtfaktor som kan stimulera tillväxten av celler i munnen och i tarmarna. Produkten togs till marknaden av Biovitrum år 2005 (USA) och 2006 (EU). Den årliga kostnaden för tre behandlingscykler med Kepivance var ca 1650 USD år 2012, och den årliga globala försäljningen av läkemedlet uppgick enligt the Evaluate Group till ca 12 miljoner USD år 2014 och 2015.
En andra befintlig produkt är MuGard, en munskölj som bildar en skyddande hinna för att förhindra och (primärt) lindra OM. Produkten nådde EU-marknaden år 2009 genom Access Pharmaceuticals och SpePharm och USA-marknaden år 2010 (Access Pharmaceuticals), och rättigheterna till försäljningen av produkten i USA köptes år 2013 av Amag Pharmaceuticals. Den årliga kostnaden för tre behandlingscykler med MuGard var cirka 1200 USD år 2012, och år 2015 uppgick Amag Pharmaceuticals försäljning av MuGard till 1,75 miljoner USD på den amerikanska marknaden.
Marknad präglad av sammanslagningar och uppköp
Det finns relativt få bolag som arbetar inom kylningsområdet och därmed även få nyheter kopplade till licensieringar av medicinska kylprodukter. Uppköp av andra bolag har däremot förekommit frekvent inom området; BrainCools bägge huvudkonkurrenter BARD som köpt Medicare Vance samt Asahi-Kasei som köpt Zoll och delar av Phillips, har båda etablerat sig på marknaden genom uppköp och sammanslagningar.
Ett annat exempel på en medicinsk kylprodukts väg till marknaden är det USA-baserade bolaget ”Advanced Cooling Therapy”, som utvecklar kylningsprodukter som sätts in via esofagus. Bolaget har tagits till marknaden med hjälp av finansiering från privata investerare och genom att ingå i strategiska samarbeten med distributörer. Detta exempel visar även på möjligheten för ett bolag som BrainCool att med hjälp av sina aktieägare och tillsammans med samarbetspartners ta sina produkter till marknaden, något bolaget också redan har visat prov på så här långt.
Kvarstående utmaningar för BrainCool
BrainCool har kommit en bra bit på vägen med utvecklingen av sina produkter. Man befinner sig redan på marknaden och man har bevisat att tekniken fungerar. Man har också uppnått viktiga milstolpar som t.ex. CE-märkning av produkterna. Kan man dessutom visa tydliga bevis på en bra klinisk effekt av bolagets produkter jämfört med existerande medicinska kylningsprodukter i pågående och kommande kliniska studier, har man mycket goda förutsättningar att skapa ett starkt intresse från marknaden.
Bolaget har i nuläget valt att arbeta mot flera olika indikationer eller sjukdomar vilket kan ses både som en styrka och en svaghet. Det är givetvis viktigt att bibehålla ett klart fokus i ett mindre utvecklingsbolag som BrainCool, men vi ser dock denna riskfaktor som tämligen liten eftersom alla bolagets produkter bygger på samma grundprincip, och har sin bas i en beprövad teknologi som har utvecklats under en lång period, allt sedan starten av Dignitana AB i början av 2000-talet.
Ett antal konkurrerande produkter för helkropps- och skalpkylning, samt för behandling av oral mukosit har identifierats på olika marknader och därmed innebär BrainCools initiala val av marknader för lansering samt i vilken ordning dessa skall approcheras viktiga strategiska beslut för att minimera konkurrensen. För att uppnå ett starkt marknadsupptag för bolagets produkter är det också viktigt för BrainCool att antingen ingå samarbetsavtal med flertalet starka distributörer, och/eller att bygga upp en intern säljstyrka. Man förhandlar nu med och utvärderar aktörer både i Europa och Asien, och ett lyckat exempel på ett starkt partnerskap är bolagets avtal med den på hjärtområdet väletablerade globala Schiller-koncernen, som nyligen utökats till att omfatta totalt fem europeiska marknader.
En möjlig väg till framgång är också att sikta mot att bli uppköpta av, eller samarbeta med en av de större konkurrenterna på marknaden alternativt någon större aktör som vill nå in på BrainCools marknader. BrainCool går nu in i en initial försäljningsfas och det är av stor vikt att bolaget förbereder sig för en framtida uppskalning av produktionen för att kunna tillgodose ett växande marknadsbehov av bolagets produkter.
Summering & värdering
Vi har i denna grundanalys av BrainCool AB valt att endast värdera tre av bolagets potentiella marknader enligt BioStocks SOTP-värderingsmodell: stroke, hjärtstopp och oral mukosit. Vår bedömning är att dessa tre områden totalt sett representerar den större delen av bolagets nuvarande värde. Övriga marknadssegment återkommer vi till vid framtida analysuppdatering. I värderingsmodellen har vi räknat med de teoretiska marknadstal som presenteras i analysen, samt gjort antagandet att marknadspartners till BrainCool erhåller 50 procent av nettointäkterna på system och förbrukningsartiklar. Detta resulterar i ett riskvägt SOTP-nuvärde för dessa tre marknadssegment om 26,20 kr/aktie efter full utspädning i pågående emission.
SOTP-Värderingstabell
Produkt | Indikation | Marknad | Bedömt Marknads-genombrott | Ej riskvägt SOTP/Aktie | Chans- värdering |
Riskvägt SOTP/Aktie | Nuvärde SOTP/Aktie |
The BrainCool® System | Stroke | EU-5, Kina-5, USA, Japan, Sverige | 2020 | 72 kr | 20% | 14,30 kr | 8,90 kr |
The BrainCool® System | Hjärtstopp Hjärtstillestånd | EU-5, Kina-5, USA, Japan, Sverige | 2020 | 55 kr | 40% | 21,80 kr | 13,60 kr |
The COORAL® System | OM – Oral Mukosit |
EU-5, Kina-5, USA, Japan, Sverige | 2019 | 36 kr | 15% | 5,40 kr | 3,70 kr |
Summa | 163 kr | 41,50 kr | 26,20 kr |
Pågående och kommande studier och marknadslanseringar avgörande
BrainCool har utvecklat flera produkter med tydliga konkurrensfördelar och befinner sig nu i ett spännande läge i utvecklingen. Man har inlett marknadslansering tillsammans med starka partners och arbetet pågår med att knyta till sig och utvärdera ytterligare samarbetspartners. Samtidigt pågår flera viktiga studier – och fler är planerade – som kommer att bygga klinisk validering för produkternas olika tillämpningsområden.
Försäljningsintäkter för både system och förbrukningsartiklar väntas i närtid och torde öka i takt med att man verifierar den kliniska nyttan med bolagets produkter jämfört med andra behandlingsalternativ. Vi bedömer dock att det stora marknadsgenombrottet ligger något år fram i tiden och att bolaget fram tills dess under en period innan man når lönsamhet sannolikt kommer att behöva ytterligare extern finansiering.
Bolaget befinner sig i en mycket händelserik och intensiv period med förestående marknadslanseringar och flera olika kliniska prövningar – dessas utfall blir avgörande för hur framgångsrika bolagets produkter kan bli under de kommande åren på den globala marknaden. De borgar även för ett intressant nyhetsflöde med många potentiella triggers på kort såväl som lång sikt. Givet bolagets snabba utveckling hittills och den position man skapat sig genom att strategiskt bygga upp en bred produktportfölj som adresserar ett flertal marknader med stora medicinska behov, ser framtiden både spännande och lovande ut för BrainCool.
Disclaimer – uppdragsanalys
Detta är en uppdragsanalys utförd av BioStock i samarbete med vår analyspartner Monocl Strategy Services. BioStocks ersättning för uppdragsanalysen har bestämts på förhand och ersättningen är oavhängig från det innehåll som presenteras i analysen. BioStocks analytiker äger aktier i BrainCool. Marknadsrelaterad information i denna analys baseras på källor som bedöms som tillförlitliga men informationens riktighet kan inte garanteras. Information rörande Bolaget har granskats och godkänts för publicering av Bolaget. Analysen grundas på en sammanvägd bedömning av bolagets historiska och nuvarande verksamhet och information är hämtad från Bolagets senaste finansiella rapport, nyhetsflöde samt kompletterande intervjuer. Analysen innehåller subjektiva bedömningar om framtiden vilket skall anses medföra osäkerhet. Värderingar av bolag, produkter, marknad eller aktie har utförts av BioStocks analytiker. Innehållet skall ej betraktas som en rekommendation eller uppmaning att investera i det analyserade bolaget och skall ej tolkas som finansiell rådgivning. BioStock eller Monocl Strategy Services kan ej garantera att de slutsatser som presenteras i analysen kommer att uppfyllas. BioStock eller Monocl Strategy Services kan ej hållas ansvariga för vare sig direkta eller indirekta skador som orsakats av beslut fattade på grundval av information i denna analys. BioStock står ej under Finansinspektionens tillsyn och behöver därmed ej följa de regler som annars gäller för analysföretag som står under Finansinspektionens tillsyn.
Få analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!