| Publicerad 19 maj, 2025

ProstaLunds vd och styrelseordförande avgår

ProstaLund befinner sig mitt i en strategisk översyn för att tackla en akut likviditetskris, utlöst av en misslyckad försäljning av en verksamhetsgren. Bolagets aktie har backat 70 med procent på en vecka och bolagets vd och styrelseordförande meddelar nu att de avgår med omedelbar verkan.

Den dubbla ledarskapskrisen i ProstaLund kommer en vecka efter att bolaget tillkännagav att en strategisk översyn av verksamheten kommer att inledas, till följd av försvagad likviditet efter en misslyckad försäljningsprocess av en av bolagets två verksamhetsgrenar. Förhandlingarna med en potentiell köpare kunde inte avslutas på villkor som var acceptabla för båda parter och därmed uteblir det förväntade kapitaltillskottet från försäljningen.

Samtidigt har ProstaLund meddelat att de första kliniska behandlingarna med den nya behandlingsplattformen CoreTherm Eagle – en minimalinvasiv transuretral värmebehandling med mikrovågor för godartad prostataförstoring – nu ska inledas i Sverige.

– Vi är mycket glada över att nu inleda de första behandlingarna med CoreTherm Eagle. Det här är en viktig milstolpe för oss och ett tydligt resultat av det fokuserade arbete som genomförts internt, sa bolagets vd Anders Kristensson förra veckan, som nu alltså har valt att lämna sin post.

Även styrelseordförande Per Langö lämnar sin roll på bolaget. Trots de båda avhoppen skriver bolaget att styrelsen förblir beslutsför och att den strategiska översynen fortsätter.

Potentiell konkurs

Planen var att Danmark skulle stå näst på tur i lanseringen, följt av en internationell utrullning. Men med bolagets ekonomiska problem och ledarskapskris är framtiden osäker. För att möta den akuta likviditetskrisen har ProstaLund säkrat ett lån på 2,5 miljoner kronor från Henrik Alyhr AB. Lånet löper med en årlig ränta på 25 procent och ska återbetalas senast den 30 juni 2025. ProstaLund har dock medgett att bolaget för närvarande saknar tillräcklig likviditet för att återbetala lånet.

Bolaget överväger nu olika finansieringsalternativ inkluderande kapitalanskaffningar, lånelösningar och försäljningsprocesser. Om man inte lyckas säkra ytterligare finansiering inom kort, kan dess fortsatta verksamhet äventyras och bolaget kan tvingas ansöka om konkurs eller annat insolvensförfarande.