Donald Trump har aviserat nya krafttag för att sänka läkemedelspriserna i landet och igår undertecknades en presidentorder som instruerar läkemedelsbolag att justera sina priser nedåt till nivåer i linje med vad andra jämförbara länder betalar.
Målet med den så kallade Most Favored Nation-strategin är att USA inte ska behöva betala mer för läkemedel än det lägsta pris som förekommer utomlands. Trump hävdar att åtgärden kan sänka vissa läkemedelspriser med upp till 90 procent och varnade samtidigt för strafftullar kommer införas om de amerikanska priserna inte sjunker i paritet med utlandspriserna.
– Everybody should equalize. Everybody should pay the same price, sade Trump vid undertecknandet av presidentordern.
Läkemedelsbranschen har riktat kritik mot utspelen som de menar kommer kraftigt undergräva bolagens intäkter och investeringar i USA. Stephen Ubl, vd för läkemedelsindustrins samarbetsorganisation PhRMA, varnade i ett uttalande för att:
– Importing foreign prices from socialist countries would be a bad deal for American patients and workers. It would mean less treatments and cures and would jeopardize the hundreds of billions our member companies are planning to invest in America.
Ubl menar att det verkliga skälet till de höga läkemedelspriserna är ”foreign countries not paying their fair share and middlemen driving up prices for U.S. patients.”
Roche kan ompröva jätteinvestering
Roche uppgav på måndagen att dess tidigare utlovade USA-satsning nu är avhängig den politiska utvecklingen i USA: ”the totality of our USD 50-billion investment is dependent on the current policy environment in the US and will be reassessed if legislation or regulations were implemented that would harm our industry’s ability to operate and innovate in America,” sa en talesperson i ett uttalande till FirstWordPharma.
Roche offentliggjorde sin stora femårssatsning i USA för mindre än en månad sedan, vilken kom som ett svar på Trumps näringspolitiska initiativ kring inhemsk produktion. Nu antyder bolaget alltså att planerna kan komma att ändras om nya prisregleringar försämrar marknadsvillkoren. Roche har inte angett några konkreta alternativ, men signalerar alltså att det politiska klimatet blir avgörande för om miljardinvesteringen fullföljs.
Storsatsning på forskning och tillverkning
Roche storslagna investeringsplaner har beräknats kunna skapa över 12 000 nya jobb, omfattandes såväl forskning som produktion vid flera USA-anläggningar. Bland projekten finns ett nytt forskningscentrum i Massachusetts inriktat på artificiell intelligens (AI) och kardiovaskulära sjukdomar, en ny anläggning för kontinuerlig glukosmätning i Indiana samt en toppmodern genterapi-fabrik i Pennsylvania.
Roche planerar även en 900 000 m2 stor fabrik i Holly Springs i North Carolina för tillverkning av nästa generations viktminskningsläkemedel. Parallellt ska flera befintliga fabriker och distributionscenter – bland annat i Kentucky, Indiana, New Jersey och Kalifornien – byggas ut och uppgraderas för att öka kapaciteten.
Enligt Roche kommer dessa investeringar att innebära att bolaget på sikt exporterar fler läkemedel från USA än man importerar. USA är i dag Roches enskilt största marknad och stod 2024 för 48 procent av bolagets totala försäljning, drivet av storsäljare som astmamedicinen Xolair och MS-behandlingen Ocrevus.
Roche har redan en stark närvaro i USA med över 25 000 anställda, 15 forsknings- och utvecklingscenter samt 13 tillverkningsanläggningar.
Andra bolag investerar i USA
Roche har inte varit ensamma om att reagera på de läkemedelspolitiska signalerna från Washington. Trump-administrationen har tidigare kritiserat länder som Indien, Kina och Irland för att ”stjäla” amerikansk industri genom låga läkemedelspriser, vilket ökat trycket på bolagen att flytta produktion till USA.
Flera andra stora läkemedelsbolag har också under våren aviserat mångmiljardsatsningar i USA. Exempelvis har amerikanska Eli Lilly, Merck och Johnson & Johnson utlovat omfattande nya investeringar för att stärka sin produktion och forskning på hemmaplan. Även schweiziska Novartis har tillkännagett en liknande strategi – bolaget planerar att spendera cirka 23 miljarder dollar i USA under de kommande åren.
Dessa utspel är en del av en bredare trend där läkemedelsindustrin ”onshorar” – det vill säga flyttar hem – tillverkning och utveckling till USA som ett svar på hot om tullar och löften om snabbare marknadstillstånd för att skapa starkare incitament för inhemsk läkemedelsproduktion.
För Europas del har hotet om läkemedelstullar och utflyttande bolag redan skapat betydande huvudvärk. EFPIA, branschorganisationen för Europas forskningsbaserade läkemedelsindustri, varnade nyligen för att en redan pågående kapitalflykt från Europa till Nordamerika riskerar att påskyndas och att investeringar på över 164 miljarder euro kan vara på väg att lämna kontinenten.
Samtidigt har nu osäkerheten kring nya prisregleringar i USA i form av Most Favored Nation-policyn gjort att åtminstone Roche ser ut att väga den politiska risken mot de potentiella fördelarna med att investera i USA.