– Det glädjande beskedet från Eurostars gör det möjligt för oss att genomföra projektet tillsammans med Age Labs, med målet att möjliggöra en effektiv och individanpassad behandling, säger vd Ola Sandborgh.
Lipum utvecklar en ny behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar, med särskilt fokus på reumatoid artrit (RA). Bolagets läkemedelskandidat SOL-116 är en antikropp som blockerar det nya målproteinet Bile Salt-Stimulated Lipase (BSSL), vilket förväntas möjliggöra en effektiv och säker behandling.
För att ytterligare förbättra behandlingsmöjligheterna har Lipum inlett ett projekt tillsammans med Age Labs, ett Oslo-baserat life science-bolag som fokuserar på forskning och utveckling av diagnostiska verktyg och biomarkörer. Bolaget är specialiserat på att analysera epigenetiska förändringar i immunceller och bygga prediktiva algoritmer för att identifiera biomarkörer för tidig sjukdomsupptäckt och riskbedömning.
Kan underlätta patientselektering
Samarbetet mellan Lipum och Age Labs syftar till att etablera ny kunskap och teknik för diagnostik och behandling av reumatoid artrit (RA) med läkemedelskandidaten SOL-116. Målet är att utveckla en teknik för att förutsäga vilka RA-patienter som svarar på behandlingen, vilket kan underlätta urvalet av patienter och ge tydligare behandlingsresultat i kommande kliniska prövningar.
På längre sikt kan projektet leda till utveckling av ett diagnostiskt test som identifierar patienter med störst sannolikhet att dra nytta av SOL-116, för att möjliggöra en mer individanpassad behandling av RA.
Slutresultaten från projektet kan potentiellt även vara en viktig pusselbit i kommande registreringsaktiviteter och den efterföljande kommersialiseringen av SOL-116, enligt tidigare uttalanden från Lipums vd Ola Sandborgh.
Finansiellt bidrag från Eurostars
Projektet, som löper över tre år, har en totalt budget på cirka 1,9 MEUR. Ungefär 50 procent av kostnaderna täcks genom ett finansiellt stöd från Eurostars, via bidrag från Vinnova och Norges forskningsråd. Eurostars är ett finansieringsprogram som stöds av EU genom Horizon Europe (tidigare Horizon 2020) och är utformat för att stödja innovativa små och medelstora bolag som samarbetar för att utveckla innovativa produkter.
Lipum och Age Labs skickade in en ansökan till Eurostars utlysning under 2024. Konkurrensen var tuff då många ansökte om bidrag, men Lipum lyckades erhålla godkännande efter en noggrann genomgång och utvärdering av alla ansökningar.
– Vi är mycket glada över att i hård konkurrens få stöd från Eurostars. Finansieringen och det fortsatta samarbetet med Age Labs kommer att öppna möjligheter att selektera patienter lämpliga att behandlas med SOL-116, säger Lipums vd Ola Sandborgh.
– Detta bedöms bli värdefullt vid kommande kliniska prövningar och kunna leda till ett framtida erbjudande av precisionsmedicin med SOL-116 som kan nå marknaden snabbare till nytta för patienter som saknar bra behandlingsalternativ idag.
Age Labs diskuterar projektet

En nyckelperson i projektet är Cathrine Hadley, Head of Clinical Development på Age Labs sedan mars 2020. Hon är läkare med omfattande klinisk erfarenhet inom internmedicin och kardiologi, samt har en doktorsexamen i akutmedicin. Cathrine har även erfarenhet av att leda stora kliniska multicenterstudier.
BioStock kontaktade Cathrine för att få veta mer om Age Labs verksamhet och samarbetsprojektet med Lipum.
Kan du börja med att ge en översikt över Age Labs verksamhet och vilken roll epigenetik spelar i utvecklingen av diagnostiska verktyg?
– Age Labs är specialiserat på bioinformatik och biomarkörupptäckt. Vi använder maskininlärning för att analysera stora epigenetiska och proteomiska datamängder i syfte att utveckla diagnostiska tester som möjliggör tidigare sjukdomsdetektion och vägleder behandlingsbeslut. Vi samarbetar med läkemedelsbolag, sjukhus och forskningsinstitutioner, och vår ledande biomarkör används för att upptäcka RA i ett tidigare skede.
– Epigenetik speglar vilka gener som är aktiva och påverkas både av genetisk predisposition och av miljöfaktorer. Eftersom förändringar i epigenetiska markörer ofta sker innan kliniska symtom uppträder, lämpar de sig väl för att upptäcka sjukdomar tidigare än konventionella tester.
– Inom onkologi har introduktionen av epigenetiska tester möjliggjort individanpassad behandling, där läkare kan välja terapier baserat på patientens biologi istället för på antaganden. Vi strävar efter att föra samma individanpassade tillvägagångssätt till patienter med autoimmuna sjukdomar.
Epigenetik | Epigenetik utforskar genaktivitet. G Genom kemiska markörer, såsom DNA-metylering, kan gener slås på eller av – likt en strömbrytare. Dessa epigenetiska modifieringar påverkas av miljöfaktorer som kost och stress och är reversibla, samt spelar en nyckelroll för patientens hälsa och sjukdomstillstånd. |
Proteomik | Proteomik studerar proteiner, d.v.s aktiva molekyler som utför de flesta livsviktiga funktionerna i kroppen. Generna utgör ritningen, epigenetiken styr vilka proteiner som produceras, och proteomiken visar vilka proteiner som faktiskt finns närvarande och i vilka mängder. Detta ger viktiga insikter i sjukdomsmekanismer och patientens hälsotillstånd. |
Hur kommer Age Labs expertis inom området att tillämpas i samarbetet med Lipum?
– Lipum och Age Labs bidrar med kompletterande kompetenser till projektet. Lipum har utvecklat en innovativ och lovande läkemedelskandidat mot RA, medan Age Labs är specialiserade på biomarkörupptäckt och bioinformatik. Med hjälp av vår plattform för maskininlärning kommer vi att analysera Lipums data för att identifiera och validera biomarkörer som kan förutsäga respons på SOL-116.
– Vår erfarenhet av omikdata inom flera sjukdomsområden gör oss väl rustade att utveckla biomarkörer till en så kallad companion diagnostics produkt – ett test som möjliggör individanpassade behandlingsbeslut. Lipums engagemang för innovation och precisionsmedicin gör dem till en idealisk samarbetspartner för oss.
Vilka specifika uppgifter kommer ni att fokusera på under projektet med Lipum?
– Vår huvudsakliga roll är att bidra med data samt analysera proteom- och epigenetikdata för att identifiera biomarkörer som kan förutsäga behandlingssvar på SOL-116. Vi kommer även att validera dessa biomarkörer på oberoende data och stödja utvecklingen av ett kostnadseffektivt och skalbart laboratorietest för klinisk användning. Även om vi leder de bioinformatiska uppgifterna, kommer Lipums djupa expertis inom den biologiska bakgrunden att vara avgörande för att vägleda processen.
Hur kan projektet bidra till att driva utvecklingen av individualiserad behandling av reumatoid artrit?
– Idag följer RA-behandling ofta ett trial-and-error-förfarande, där patienter måste prova flera läkemedel innan ett fungerar. Detta fördröjer effektiv behandling, ökar vårdkostnaderna och utsätter patienterna för onödiga biverkningar. Genom att utveckla ett diagnostiskt test som i förväg kan förutsäga behandlingssvar vill vi möjliggöra precisionsmedicin inom RA, så att patienterna får rätt läkemedel från början.
– Projektet har potential att förbättra behandlingsresultat, förkorta tiden till effektiv behandling och skapa en modell för individualiserad vård vid autoimmuna sjukdomar. Vi ser en enorm potential i Lipums nytänkande angreppssätt för RA-behandling och är stolta över att få bidra till att föra denna lovande behandling närmare patienterna.
Vd Ola Sandborgh berättar om projektets delmål

BioStock kontaktade även Lipums vd Ola Sandborgh för att ta reda på mer om varför man valde att initiera projektet och vad det kan leda till.
Vad var den huvudsakliga drivkraften bakom att ni valde att starta detta projekt?
– Vi vill utveckla en så bra och komplett produkt som det är möjligt. Självklart är vårt primära fokus den terapeutiska antikroppen SOL-116 men det finns fler behov att fylla. En fråga som ofta kommer upp i samband med kommersialiseringen av ett läkemedel, är “vilka patienter kan vi behandla och vad är sannolikheten att de kommer få tillfredsställande resultat?”.
– Utifrån det så har ett antal olika Companion Diagnostic Tests (CDT) utvecklats. Idag finns ca 200 CDT’s godkända av amerikanska FDA. Vart och ett avser användande i anslutning till ett specifikt läkemedel och en indikation. Kan vi tillhandahålla ett CDT som är utvecklat för SOL-116 så ökar våra möjligheter till en framgångsrik registrering och kommersialisering avsevärt. Från ett betalarperspektiv så är ett CDT betydelsefullt då det kan stödja valet av behandling där man kan förvänta sig att kostnaden för behandling möts av ett lyckat behandlingsresultat.
Vilka specifika milstolpar och tidsramar har ni fastställt för projektet?
– Projektet är indelat i 6 olika work packages (WP) och sträcker sig över 36 månader. Respektive WP har sina milstolpar och avser framför allt de resultat som genereras och som är en del i det övergripande målet för projektet. Dessa milstolpar kommer fortlöpande från månad 10 till 36. Den mest intressanta milstolpen är givetvis valideringen av den nya biomarkören som hjälper oss att kunna förutspå responsen av behandling med SOL-116. Den milstolpen infinner sig först i WP6 i slutet av projektet. Som alltid, den som väntar på något gott…
Vilken roll spelar Eurostars för att säkerställa projektets framgång?
– Givetvis spelar det bidrag vi erhållit, som täcker upp till 50 procent av projektets kostnad, en mycket viktig roll. Men även den kvalitetskontroll som genomfördes innan bidraget beviljades liksom att de kontinuerliga rapporter som vi förbundit oss att dela med Eurostars, utgör viktiga roller avseende kvalitet i utförandet och progress.
På vilket sätt integreras Lipums forskning om BSSL i projektet?
– Vi har ett antal prekliniska projekt pågående som berör BSSL och dess roll vid olika typer av kronisk inflammation. Kunskapen vi inhämtar får direkt koppling även till projektet vi genomför tillsammans med Age Labs. Den fas II-studie vi planerar att genomföra är även den betydelsefull då patienter som kommer behandlas med SOL-116 utgör en viktig datakälla för ett av delprojekten.
Slutligen, hur kan kunskapen och tekniken som utvecklas inom projektet underlätta den kliniska utvecklingen och kommersialiseringen av SOL-116?
– Fördelarna vid kommersialiseringen har jag redan berört men för det kliniska utvecklingsprogrammet så ger det även möjlighet att selektera patienter för kommande studier som kan bidra till värdefulla insikter och resultat till gagn för både registreringshandlingar som pris- och subventionsansökningar. Utöver det så kommer tekniken ha en framträdande position i det introduktions- och kommunikationsmaterial vi använder som stöd i kommersialiseringen.